Over Yolande Witman

Over Yolande Witman

Van origine huisarts, werk ik nu 20 jaar als organisatieadviseur, coach en onderzoeker aan vraagstukken op het gebied van leiderschap, samenwerking en professionalisering in de gezondheidszorg. Ik ben daarnaast toezichthouder bij een zorginstelling.

De thema’s van mijn opdrachten zijn divers, maar mijn drijfveer is steeds hetzelfde: individuen en groepen te helpen in hun ontwikkeling, persoonlijk en professioneel; zodat patiënten vertrouwen blijven stellen in (medische) professionals en de instellingen waarin zij werken.

Ik studeerde geneeskunde in Amsterdam (UvA) en werkte tijdens mijn studie en naast de huisartsenpraktijk als trainer/consulent op de afdeling Medische Psychologie van het AMC te Amsterdam. Na een postdoctorale opleiding tot adviseur (Sioo) was ik gedurende tien jaar intern adviseur in het AMC, met als belangrijkste opdracht het ondersteunen van de medische en wetenschappelijk afdelingshoofden bij hun leidinggevende taak. Ik combineerde deze werkzaamheden met onderzoek en promoveerde in 2008 op het proefschrift ‘De medicus maatgevend. Over leiderschap en habitus’. Dit behandelt vooral de ongeschreven regels en gezagsverhoudingen binnen medische groepen, met de consequenties voor leiderschap, opleiding en samenwerking. Ik volgde verschillende opleidingen op het gebied van groepsdynamiek en coaching.

Op deze manier combineer ik mijn expertise als adviseur en onderzoeker op het terrein van het functioneren van de medische wereld, organisatie, samenwerking en leiderschap, met de vaardigheden van proces- en veranderingsvraagstukken.

Samenwerking met:

Erasmus Centrum voor Zorgbestuur (www.erasmuscentrumzorgbestuur.nl)

SIOO (www.sioo.nl)

De Academie voor medisch specialisten (www.academiemedischspecialisten.nl)

Stichting Spiegelbijeenkomsten (www.stichtingspiegelbijeenkomsten.nl)

Partner bij:

Dokters4Dokters.

Voor mijn CV klik hier.